woensdag 29 oktober 2014

Opdracht 1, Middeleeuwen, Karel ende Elegast

Elegast anno 2014

Elegast verandert, voordat hij ook maar een cent gaat stelen, eerst zijn naam. Wie neemt hem zo nog serieus in 2014? De strijder tegen het onrecht heet voortaan Oscar Green. Oscar is van plan om binnenkort een grote som geld te stelen en deze buit te delen met de minderbedeelden. Dit scenario heeft veel weg van Robin Hood en er zijn zeker overeenkomsten tussen deze twee. Alleen is Oscar niet zomaar een opvolger van hem. Hij is enorm ambitieus en kent geen grenzen. Als Oscar een doel voor ogen heeft, gaat hij niks of niemand uit de weg..

Deze keer moeten de 85 rijkste personen ter wereld vrezen voor een overval, want Oscar heeft het op hen gemunt. Een voor een verdwijnen enorme kapitalen op mysterieuze wijze van de bankrekeningen van deze gefortuneerden. Maar waarom nou deze 85? Omdat de extreme ongelijkheid bij deze elite het beste te zien is. Als zij namelijk een extra belasting van anderhalf procent hadden betaald voor de gezondheidszorg in vijftig landen had dat 23 miljoen levens gescheeld. Oscar kan niet tegen dit onrecht en wil hier een einde aan maken. Dit anderhalf procent gaat hij hun stuk voor stuk afnemen, zodat alle kinderen ter wereld naar school kunnen gaan en de basis gezondheidszorg in alle landen mogelijk is. Alleen betekent veel geld ook een goede beveiliging. 

Gelukkig is Oscar zijn toverkrachten door de eeuwen heen niet verloren. Maar zijn vermogen om deuren te openen zonder sleutel, mensen in slaap te brengen en te kunnen communiceren met dieren zorgt niet voor de verdwijning van miljarden euro’s. Hij zal zijn dwingende kracht moeten gebruiken. Oscar brengt een ‘onschuldig’ bezoek aan de miljardairs en kijkt ze een voor een doordringend aan. Hij heeft ze meteen in zijn macht en kan ze laten doen wat hij wil. Hij dwingt ze om geld over te maken naar zijn geheime bankrekening. Daarna laat hij ze geloven dat ze vrijwillig een enorme donatie aan een goed doel hebben gedaan. De volgende keer zal deze donatie vanzelf gaan en is het werk van Oscar gedaan. Vanuit maatschappelijk oogpunt is dit de normaalste zaak van de wereld. Want waarom ontwikkelen we Microsoft als de helft van de wereld nog niet kan lezen en schrijven? Oscar Green, strijder voor de betere wereld, gaat hier verandering in brengen!

vrijdag 10 oktober 2014

Opdracht 8, Eerste Wereldoorlog

Afspraak in Nieuwpoort door Ivan Petrus Adriaenssens, 1e druk 2011

2.       Het eerste wat sneuvelt in een oorlog is de waarheid.
Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen met welk een enthousiasme jongeren ten strijde trokken. De algemene opvatting was dat iedereen voor Kerstmis weer thuis zou zijn, maar al snel bleek dat de oorlog lang zou duren en op gruwelijke wijze zou verlopen. Toch bleven er zich steeds jongeren aanmelden.


Noteer op welke wijze dit aspect in je boek naar voren gebracht wordt.

Afspraak in Nieuwpoort is gebaseerd op de waargebeurde verhalen van de Fransman Jean-Marie Philippe De Blic (1890-1914), de Gentenaar Raoul Snoeck (1893-1918) en de Engelse dichter Thomas Ernest Hulme (1983-1917). Er is een fictief personage aan toegevoegd, de Engelsman George Sheldon. Hij vertelt het verhaal en blikt terug op de gebeurtenissen.
De twee Engelsen meldden zich vrijwillig aan voor militaire dienst. Na onderzoek gedaan te hebben, kwam ik er achter dat voornamelijk in Engeland de sociale druk en de propaganda de reden zijn waardoor veel jonge Engelse mannen zich hebben aangemeld. Als je je als man niet aanmeldde voor het leger werd je namelijk als laf beschouwd en kreeg je van de vrouwen een witte veer. Dit was natuurlijk een schande. Ook bestond er de groepsdwang van vrienden en collega’s; je kon niet achterblijven. Kortom, als man had je wat te bewijzen en in deze ‘korte’ oorlog kon je goed je moed tonen. De oorlog was natuurlijk niet kort, maar van tevoren werd hier door iedereen wel zo over gedacht. Dat Hulme zich vrijwillig aanmeldt, is op zijn minst opmerkelijk. Hij is een columnist schrijver en dichter, hij is dus redelijk intellectueel en toch meldt ook hij zich vrijwillig aan. Hulme zal de aanmelding bij het leger ook als een plicht naar zijn vaderland toe hebben gezien. Ik verwacht dat bij Hulme het plichtsbesef een grotere rol heeft gespeeld dan de invloed van propaganda, omdat ik verwacht dat hij als columnist goed wist hoe hij door de sociale druk en propaganda heen moest prikken. De jongeren die dit niet zijn gewend, hebben zich hier waarschijnlijk wel door laten leiden. De Britse overheid doet dit slim en geeft de jongeren een soort schuldgevoel als ze zich niet zouden aanmelden. Zie onderstaande rekruteringsposters.





De Blic heeft zich ook vrijwillig aangemeld bij de marine toen hij achttien jaar oud was. Hij komt uit een vissersfamilie waarin eigenlijk maar twee keuzes voor de hand liggend zijn: of je wordt visser of je gaat bij de marine. Zijn keuze zal waarschijnlijk vanuit economisch perspectief gemaakt zijn. Hij is ruim voor de oorlog bij de marine gegaan, namelijk in 1908. De Blic zal dus minder zijn beïnvloed door propaganda.
Raoul Snoeck is de enige die is opgeroepen voor het leger. Snoeck woont in België en dit land was direct in oorlog met Duitsland. Het boek speelt zich ook af in een oorlogsgebied in België, rond Nieuwpoort. Zijn uiteindelijke droom was het overnemen van de uitgeverij van zijn vader. De oorlog besloot anders.
Het boek geeft goed weer dat de levens van de jongens niet langer werden geleid door hun eigen dromen, maar door de oorlog. Al het enthousiasme, de moed, wilskracht en doorzettingsvermogen werden begraven met de jongens in hun graf.