dinsdag 5 november 2013

Verwerkingsopdracht Literaire Theorie Syllabus II

Verwerkingsopdracht 2 Literatuur


Nadat ik beide fragmenten van de boeken had gelezen, ben ik voor mezelf nagegaan welk verhaal het meeste indruk op mij had gemaakt. Die keus was duidelijk: met stipt het fragment uit ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. Ik vind dat dit komt doordat de schrijver voor een ik-vertelinstantie heeft gekozen. Als ik de fragmenten vergelijk, merk ik dat de confrontatie bij ‘Een schitterend gebrek’ veel groter is dan bij de auctoriale vertelinstantie in het fragment van ‘De schilder en het meisje’. Vanaf regel 1 werd ik het verhaal ingezogen en leefde ik mee met de hoofdpersoon Lucia. Waar het fragment van ‘De schilder en het meisje’ van Margriet de Moor meer op de vlakte bleef, kreeg je bij het fragment van Arthur Japin verschillende lagen van het verhaal mee. Lucia leeft met een gebrek en probeert hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Door de ik-vertelinstantie duik je in het leven van Lucia en kijk je door haar ogen naar haar situatie. In deze barre tijd is zij wanhopig op zoek naar een inkomen dat ervoor kan zorgen dat zij de volgende dag nog in leven is. Ik vind ook dat in het verhaal van Margriet de Moor de opvattingen van mij als lezer over de personages en de gebeurtenissen in het verhaal te veel worden gestuurd. In het andere fragment kun jij als lezer meer zelf bepalen en je eigen mening vormen over wat er gebeurd. Je ziet wel alles vanuit de ogen van Lucia, maar toch heb je meer de vrijheid tijdens het lezen. De ik-vertelinstantie geeft mijn voorkeur.

woensdag 9 oktober 2013

Erik of het klein insectenboek, verwerkingsopdracht

Deze opdracht heb ik samen met Anna Marthe Blokland (4C) gedaan. 
Wij hebben een kijkdoos gemaakt ter inspiratie van het schilderij ‘Wollewei’. Op het schilderij is alles heel gedetailleerd geschilderd. Onze kijkdoos is precies het tegenovergestelde. De cartoon stijl overheerst in de hele doos, van het kabbelende beekje tot kleine Erik op de rug van een schaap. We hebben geprobeerd te sfeer van het schilderij, zoals die op ons overkwam, in de kijkdoos een rol te laten spelen. Het wit van de schapen valt erg op, waardoor het een zachte en vredige uitstraling krijgt. Er zijn ook verschillende insecten te zien. Kortom wij hebben Erik in een zachte, cartoonachtige en sfeervolle omgeving geplaatst.

Afbeeldingen van de kijkdoos:






woensdag 2 oktober 2013

Verwerkingsopdracht 1) de verpakking is alles?






Een hart van steen – Renate Dorrestein
Van dit boek heb ik meerdere omslagen gevonden. Ik heb het niet verder uitgezocht maar het linker boek is eerder verschenen dan het rechter boek.
De beelden zijn totaal verschillend en roepen ander emoties op. Dat vind ik bijzonder. De inhoud is toch niet veranderd?
Of zou de kaft met de appel meer passen bij deze tijd?
Het kindje op de bank roept een triest gevoel op: is ze ziek? Eenzaam? Het jurkje  is niet modern.
De appel is een sterk beeld zonder andere zaken eromheen. Hij ziet er lekker uit en je krijgt zin om erin te bijten.
De tafel waarop hij ligt is van oud hout en dat verteld een verhaal. Het beeld van de appel is tijdloos.
Wat verder opvalt is dat de naam van de schrijver groter op de kaft staat dan de titel van het boek.
Zou de naam van de schrijver genoeg zijn om het boek te laten verkopen?

Bij alle boeken is de kleur van de schrijver anders dan de kleur van de titel. Dit maakt het makkelijker  om snel het verschil te zien tussen titel en schrijver.



Joe Speedboot – Tommy Wieringa
Het zijn beide namen en dat zou verwarring kunnen opleveren. Is de schrijver Tommy Wieringa of Joe Speedboot? Nu is Joe Speedboot wel een heel vreemde naam, maar toch.
De foto van deze man is heel opvallend door zijn kleuren, de omgeving waarin de man staat en de houding met de sinaasappel. Waar gaat dit over? Wat doet die sinaasappel daar?

Deze omslag valt zeker op en in dit geval helpt de verpakking wel om te verkopen.  Ook de titel van het boek werkt daaraan mee. Wie heet er nou Joe Speedboot?



Vast – Ton Anbeek
Het beeld en de titel zijn hetzelfde. Ik zie een gevangenis in de gebouwen en
daarin kom je Vast te zitten. Een creatieve vondst maar het lijkt ook een
boek over architectuur, en of dat dan handig is?
Het is wel een heel andere omslag dan de andere en daarmee valt hij ook wel
weer op.


De zonnewijzer – Maarten ‘t Hart
Als ik naar deze boekomslag kijk, heb ik het idee dat ik op het punt sta om een plantengids te gaan lezen.
Ik vind de omslag er een beetje ouderwets uitzien. Het onderscheid tussen de schrijver en de titel van het boek is wel duidelijk.
Het is ook handig dat het type boek op de voorkant is vermeld, zo kan ik als lezer snel zien met wat voor boek ik te maken heb.
Het is wel groot geschreven t.o.v. de schrijver en de titel.


Het moest maar eens gaan sneeuwen -
Tjitske Jansen
Toen ik deze omslag voor het eerst zag, schrok ik eerst een beetje. Ik vind het een aparte foto.
Het  meisje (?) komt vast net  van zwemles en heeft het koud.
Ik vind de titel en de foto niet echt bij elkaar passen.
Ik denk niet dat de omslag verkoop technisch een positieve uitwerking heeft op de kopers. Wel valt het boek op deze manier erg op, maar dan in negatieve zin.  

 
Red ons, Maria Montanelli – Herman Koch
Ook bij dit boek heb ik twee verschillende omslagen gevonden.
Herman Koch heeft ook het boek ‘Het Diner’ geschreven (zie hieronder). De omslag van ‘Het Diner’ heeft dezelfde opmaak als de omslag van de rechtste ‘Red ons, Maria Montanelli’.
Ik denk dat de linkste omslag eerder is uitgegeven dan de rechtste omslag. De rechtste omslag is waarschijnlijk pas gemaakt nadat ‘Het Diner” is verschenen en een een succes werd.
 Deze boeken vormen zo een serie en dat is in verkoop technisch oogpunt heel handig. Mensen houden ervan om dingen te verzamelen en zo een verzameling op te bouwen.
De rechtste en de linkse omslagen roepen bij mij allebei een verschillend beeld op. Zo roept de linkse een trieste, grauwe sfeer op en de rechtste een vrolijke, kinderlijke sfeer.


Het Diner – Herman Koch
Bij deze omslag past de afbeelding helemaal bij de titel.
Het is een vrolijke omslag en ik zou meteen de achterkant van boek willen lezen.
De kreeft valt erg op en dat is dan ook het eerste waar ik naar kijk.
Het is een hippe en toch een beetje kinderlijke voorkant. Vooral het lettertype doet kinderlijk aan. Dit is misschien verwarrend voor de kopers, want het roept zo niet de verwachtingen van een literair boek op.
Ik vind deze omslag het mooiste, omdat het een duidelijk beeld is wat past bij de titel.
Ook is er veel contrast tussen de (primaire) kleuren en daardoor valt de omslag op tussen andere boeken.


dinsdag 17 september 2013

Vragenlijst leesniveau

Vraag 1
Bekijk de volgende uitspraken. Geef per uitspraak aan wat het meest op jou van toepassing is. Zet een kruisje in het juiste vakje.
uitspraak
1 = past helemaal niet bij mij
2 = past niet bij mij
3 = past bij mij
4 = past helemaal bij mij.
Lezen vind ik niet leuk en ik lees niet veel. Het lezen van boeken voor volwassenen vind ik helemaal niet prettig. Als ik al iets lees dan lees ik het liefste boeken met veel drama en actie erin.


x

Lezen vind ik niet heel erg leuk, maar ook niet heel vreselijk. Ik lees niet graag dikke boeken. Ik heb wel boeken gelezen, maar die zijn niet voor volwassenen geschreven. Ik houd erg van boeken die gaan over voor mij herkenbare situaties.



x
Ik heb boeken gelezen voor volwassenen en ik begreep ze ook. Uit mezelf zou ik niet zo snel kiezen voor een dik boek. Ik vind het prettig als boeken gaan over maatschappelijke of psychologische vraagstukken zodat ik er lekker over kan discussiëren.

x


Ik vind het niet zo belangrijk hoe dik een boek is. Het is voor mij niet zo belangrijk of de gebeurtenissen in een boek ook al in mijn leven gebeuren of kunnen gebeuren. Ik vind het juist interessant om me dan te verdiepen in die gebeurtenissen. Ik heb boeken gelezen van (bekende) auteurs (voor volwassenen.)

x


Ik heb al behoorlijk veel boeken gelezen van (bekende) auteurs (voor volwassenen.) Wat ik leuk vind aan lezen is het uitzoeken van de achtergronden bij de teksten. Mij maakt het helemaal niet uit hoe dik een boek is. Ik heb ook al oude teksten gelezen en ik vond dat niet zo moeilijk.
x






Ik heb echt veel gelezen van Nederlandse auteurs en van de wereldliteratuur. Het lezen van boeken is voor mij belangrijk omdat het me helpt de werkelijkheid vorm te geven. Ik kan gemakkelijk verbanden leggen binnen de tekst maar ook buiten de tekst. Lezen is iets dat ik (bijna) dagelijks doe en ik praat (en lees) graag over boeken met mensen die er veel verstand van hebben.
x




Vraag 2.
Welke boeken las je het laatst voor de lijst? Noteer je antwoorden in de juiste  volgorde.

Titel
auteur
Uitgelezen in: (maand – jaar)
Boek 1 (meest recent)
Lef
Jeanne Ryan
Augustus 2013
Boek 2 (iets minder recent)
Delete
Juultje van den Nieuwenhof
Juli 2013
Boek 3 (langst geleden)
Kinderjaren
Jona Oberski
Mei 2013

Vraag 3.
Bepaal de schrijfstijl in je laatst gelezen boeken. Omcirkel ja of nee in elke cel.

Gewone taal, gemakkelijk te begrijpen
Niet zo gemakkelijk te begrijpen stijl
Literaire stijl.
Moeilijke literaire stijl
Boek 1 (meest recent)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Boek 2 (iets minder recent)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Boek 3 (langst geleden)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee





Vraag 4.
Je laatst gelezen boeken en de inhoud. Over de personages en de inhoud van de boeken die ik het laatst voor mijn lijst gelezen heb, kan ik zeggen dat:

Ze helemaal passen bij mijn leven
Ze niet helemaal passen bij mijn leven maar dat ze wel te maken hebben met dingen die me bezig houden
Ze niet zo goed passen bij mijn leven en gaan ook niet echt over dingen die me bezig houden.
Ze erg ver af staan van mijn leven.
Boek 1 (meest recent)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Boek 2 (iets minder recent)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Boek 3 (langst geleden)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

Vraag 5.
Je laatst gelezen boeken en de verhaallijn. Als ik de boeken die ik het laatst voor mijn lijst heb gelezen omschrijf,  dan kan ik zeggen dat:


De verhaallijn niet wordt onderbroken en dat er veel dingen achter elkaar gebeuren. Als de verhaallijn wel wordt onderbroken dan vind ik dat nogal vervelend.
De verhaallijn wel wordt onderbroken maar ik hem gemakkelijk terug kan brengen.
De verhaallijn wordt onderbroken en moeilijker is terug te brengen naar het oorspronkelijke verhaal, ik dat juist prettig vind.
Het verhaal op verschillende manier valt uit te leggen; daardoor is het voor mij lastig om de rode draad van het verhaal weer terug te halen.
Er zoveel betekenislagen in het verhaal zitten dat het terugbrengen van een rode draad erg moeilijk is.
Boek 1 (meest recent)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Boek 2 (minder recent)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Boek 3 (langst geleden)
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

Vraag 6 .
Je laatst gelezen boeken en de verwerkingsopdrachten

Boek 1
Boek 2
Boek 3
A. Kan ik een verhaalfragment samenvatten
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

B. Kan ik iets vertellen over de hoofdpersonen en wat er met hen gebeurt
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

C. Kan ik wat er met de hoofdpersonen gebeurt verbinden met het thema van het boek
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

D. Kan ik verschillende 'verhalen' binnen het verhaal ontwarren
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

E. Kan ik iets vertellen over de verhaaltechniek die de schrijver heeft gebruikt en hoe die techniek het verhaal beïnvloedt
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee

F. Kan ik vertellen of het boek een rol speelt in de werkelijkheid en ook waarom dat zo is
Ja
Nee
Ja
Nee
Ja
Nee


Slotopdracht.
Leg de door jou gegeven antwoorden naast de niveau-omschrijvingen die vermeld staan in het overzicht ‘lezen voor de lijst’. Bepaal vervolgens je lezersniveau en kies een literair werk dat bij dit niveau hoort. Lees enkele hoofdstukken en bepaal vervolgens of je daadwerkelijk op het juiste niveau bent ingestapt. Wanneer blijkt dat het boek te moeilijk voor je is (je komt niet ‘in’ het verhaal), kies dan een boek uit de lijst één niveau lager. Vind je het boek te gemakkelijk (flauw verhaal, te kinderachtig, te voorspelbaar), kies dan een niveau uit de lijst één niveau hoger.


Ik denk dat niveau twee op dit moment het beste bij mij past. Ik lees namelijk graag een boek om te ontspannen en ik vind het leuk om personages of gebeurtenissen te herkennen. Als het verhaal meeslepend is, leef ik altijd helemaal mee met de personages en lees is het boek zo uit. Doordat er weinig obstakels in de tekst voorkomen, is het gemakkelijk door te lezen. Ik heb het boek Kinderjaren van Jona Oberski gelezen en dit boek heb ik goed kunnen uitlezen zonder al te veel moeite. Kinderjaren is te vinden op de lijst van niveau twee. Ook de rest van de boeken op de lijst spreken mij wel aan. Kortom niveau twee is iets voor mij!